Verwijzers 2020-09-08T16:16:12+00:00

Doe mee met Taal

Snel en goed iemand die laaggeletterd is doorverwijzen.

Meer informatie

Heeft iemand hulp nodig met lezen en schrijven?

Bij Doe mee met Taal helpen we graag. Wanneer je iemand treft waarvan je het vermoeden hebt dat hij of zij veel moeite heeft met lezen en/of schrijven, dan kun je terecht bij Doe mee met Taal. Doe mee met Taal wordt gevormd door Taalent van Humanitas, Taal in Huis van de VMCA en Taal in de Wijk van De Schoor.

Wij adviseren je graag, of wanneer je iemand bij ons aanmeldt kijken we samen hoe we kunnen helpen. We nemen persoonlijk contact op met hem of haar en kijken wat de behoeftes zijn. Daar zoeken we dan de beste oplossing bij. Dit kan zijn een taaltraining met een vrijwilliger thuis of in de wijk, maar misschien komen we uit op taalles via bijvoorbeeld het ROC. In een persoonlijk contact bespreken we dat. Degene waar het om draait bepaalt wat hij of zij wil leren, op welke manier en hoe snel.

Er klaar voor?
Dan zoeken we een passende taalvrijwilliger of geschikte lesmethode. Als het klikt kunnen de lessen van start gaan. 1x per week thuis of ergens anders. Dat spreken zij samen af.

Nog even in het kort. Iemand kan aangemeld worden wanneer:

 Hij of zij heeft moeite met lezen en schrijven in het Nederlands en wil daar nu wat aan doen

 Heeft minimaal 5 jaar in Nederland op de basisschool gezeten

 Spreekt dagelijks Nederlands

WIJ HELPEN GRAAG

LIDA BOVENSCHEN
LIDA BOVENSCHENVMCA
Lida is coördinator van Taal in Huis van de VMCA. Tijdens de taaltraining wordt 1-op-1 geoefend met een taalvrijwilliger, thuis of ergens anders.
SANDRA TRBOVIC
SANDRA TRBOVICHumanitas
Sandra is coördinator van Taalent van Humanitas. Tijdens de taaltraining wordt 1-op-1 geoefend met een taalvrijwilliger, thuis of ergens anders.
HANNA HOSSELET
HANNA HOSSELETDe Schoor
Hanna is coördinator van Taal in de Wijk bij De Schoor. Hier wordt met een taalvrijwilliger samen in groepjes geoefend. In diverse buurthuizen.

Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven

Stichting Lezen & Schrijven bracht hierover een factsheet uit, gebaseerd op kwalitatief onderzoek onder wijkteams en gemeenten.

Drie belangrijke tips:

Voor tips en adviezen over het herkennen van laaggeletterdheid zijn verschillende bronnen beschikbaar.

Trainingen en cursussen Doe mee met Taal

In samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven biedt Doe mee met Taal trainingen en cursussen aan in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden. De trainingen zijn geschikt voor oa. vrijwilligers, HR-managers, wijkwerkers, huisartsen, verwijzers etc. Heb je interesse in een cursus of training, neem dan contact met ons op.

Deze training is een basistraining die inzicht geeft in hoe je laaggeletterdheid bij mensen kunt herkennen en hoe je hen een juist advies kunt geven en evt. kunt doorverwijzen naar een instantie waar zij hulp kunnen krijgen. De training is geschikt voor: vrijwilligers, wijkwerkers, huisartsen, maatschappelijk werkers, verwijzers etc. Belangrijk is dat je gemotiveerd bent om na de training hier ook echt mee aan de slag te gaan.

De cursus Voor ‘t zelfde geld is speciaal bedoeld voor cliënten die hun administratie op orde willen brengen en houden én die moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven. Door het volgen van de lessen krijgen de deelnemers een goed overzicht van hun financiën en alles wat daarbij hoort. Deze methode inzetten in jouw gemeente of wijkteam?

Meer informatie

Meer weten of iemand aanmelden?

Wil je meer weten over het aanbod van Doe mee met Taal of hoe we kunnen samenwerken? Of wil je iemand aanmelden? Vul dan hier onder het formulier in en dan nemen we snel contact met je op.